התעמרות בעבודה

חובותיו של מעביד כלפי עובד מתייחסות למספר תחומים –

1. החובה להקפיד על הבטחת זכויות העבודה של העובד, לפי חוקי העבודה בישראל (ימי חופשה ומחלה, שכר מינימום, וכיו"ב);

2. החובה להבטיח שלומו ובריאותו של העובד על ידי קיום כללי בטיחות בעבודה לפי החוקים, התקנות וההנחיות הקיימים בנושא זה (כגון – ציוד מגן, עבודה בגובה, ניקיון, נגישות מתקנים ועוד);

בנוסף לכל אלו – על המעביד לגלות יחס של כבוד לעובד, ולוודא שאווירת העבודה במפעל הינה כזו שמבטיחה כבוד הדדי בין העובדים לבין עצמם. 

בשנים אחרונות, הוגשו בכנסת סדרת הצעות חוק דומות, אך לא זהות, שמטרתן של כולן לגבש הכרה בעצם החובה לנהוג בכבוד, ולהנהיג תנאי עבודה שיבטיחו כבוד הדדי בין העובדים.

עד למועד כתיבת מלים אלו, לא הושלמה החקיקה של הצעת חוק בנושא. אך אין ספק שזהו עניין של זמן. 

מה שברור הוא שהצעות החוק לא יוצרות חובות חדשות, שכן אלו הוכרו כבר בסדרה של פסקי דין בבתי הדין לעבודה. חקיקה תאפשר רק שיום (הענקת שם) ברור לנושא, הגדרות מגובשות וגבולות ברורים יותר. כך למשל יש בהצעות החוק רשימות של מעשים או מחדלים שקיומם מתגבש לכדי "התעמרות בעבודה". 

התופעה של מעשי התעמרות של מעסיקים ומנהלים כלפי עובדים תחת מרותם, וכן תופעה של הזנחה והתעלמות מיחס משפיל של עובד אחד כלפי משנהו – הכל תועפות מוכרות היטב בקרב האוכלוסיה בכלל, בקרב ציבור העובדים, ובבתי הדין לעבודה. כך למשל – סע"ש (אזורי ת"א) 25725-05-14 רובי קפר – סקאן דוק בע"מ (נבו 29.05.2016) – https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4812505,00.html

להתעמרות בעבודה יכולות להיות פנים רבות ושונות – החל מצעקות או קללות; התנהגות ויחס מפלה ומשפיל; יצירת תנאים של בידוד מקצועי או חברתי ועוד כיו"ב. 

לעתים קיים קושי ממשי להוכיח את מעשה ההתעמרות, שכן יתר החברים לעבודה שלכאורה יכולים היו לתמוך ולחזק את תביעתו של העובד – חוששים למשרתם, או חיים הם עצמם ביריאה ואימה מחמת מעשים פוגעניים שהם עצמם נחשפו וחשופים להם. 

לכן, וכעצה ראשונה וחשובה – אם הנך חש פגוע / מושפל / קורבן למעשי התעללות מחמת יחס מבזה – יש חשיבות בפנייה מהירה ככל האפשר לעורך דין, שיסייע באיסוף תיעוד וראיות, כאשר הכל עדיין טרי וממשי.

ניהול הליך, ולו אף על מנת לקבל הודאה ממנהל העבודה / המעביד, המאשר שאמנם חרג מהתנהגות מכבדת, והכרה בכך שאכן נהגו בך באופן משפיל או מבזה, הינו שלב של חיזוק והעצמה משמעותית. זאת, לצד פיצוי שניתן לזכות בו בגין עוגמת נפש. לכן, אם את/ה חש/ה מושפל/ת או פגוע/ה – פנייה לעורך דין והגשת תביעה, יכולה להשיב את הביטחון העצמי שאבד. 

פגישת ייעוץ ראשונה אינה כרוכה בתשלום. ליצירת קשר

* אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי.

הישגים

חיוב מעביד לפצות עובדת בגין יחס מתעמר בעבודה

ר.ק. עבדה במשך למעלה מ- 4 שנים אצל מעבידה. מרבית הזמן לר.ק. היה אף מפתח למשרדי המעבידה ובזכות כך – נהגה ר.ק. להתחיל את יום העבודה מוקדם ביוזמתה, ולפתוח את משרדי הנתבעת. 

פיצוי כספי משמעותי בגין נכות קלה

י.י. נפגע בתאונת דרכים, אשר הוכרה על ידי הביטוח הלאומי כתאונת עבודה, בשנת 2020. 

מאמרים

גן האירועים "מקום בלב" ברעננה חויב בפיצוי בסך של 184,000 ₪ בגין רשלנות בהגשת מנות חלביות שהוצגו כ"פרווה" והעמדת קטין אלרגי בסכנת חיים

בית המשפט פסק כי מסעדה ברעננה תפצה קטין, ת.ח., שסובל מאלרגיה לחלב, ועל אף שהוריו פנו מספר פעמים לוודא שמנה שהוצגה כ"פרווה" אינה כוללת מרכיבי חלב, משום האלרגיה של הילד

המשך לקרוא

פסילת רישיון נהיגה על ידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

נהגים רבים שנפגעו בתאונה, חלו במחלה, עברו ניתוח או כל עניין רפואי אחר, ממנו החלימו וחזרו לקו הבריאות, נדרשו להיבדק על ידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (המרב"ד), לא פעם תוך שרישיון הנהיגה שלהם מותלה ונאסר עליהם לנהוג עד לסיום הבירור.

המשך לקרוא

אופניים חשמליים וקורקינט חשמלי סגוויי והוורבורד דברים שחשוב לדעת לפני שעולים ונוסעים

הפרת הוראות התעבורה בנוגע לתקינות קורקינט חשמלי בו נעשה שימוש, או לתנאים לנהיגה על הקורקינט – מהווה עבירה שבגינה קנס של 1,000 ש"ח, כשלצד זאת אין רישום של ניקוד, (צו התעבורה (עבירות קנס)

המשך לקרוא