תביעות נזקי גוף – התקפי אלרגיה

מספרם של בעלי אלרגיות ורגישות לסוגי מזון הינו במגמה של עליה וגדילה כל העת. ראוי לציון שלעתים האלרגיה הינה ברמה שחשיפה לסוג המזון עלולה לסכן חיים ממש. 

היקף האלרגיות הינו רב, וכולל בעיקר אלרגיה למרכיבי מזון כגון – חלב (חלבון חלבי), בוטנים, אגוזי לוז, סלרי, גלוטן, דגים, פירות ים, סויה, ביצים ועוד. 

לצד זאת יש שסובלים ממחסור באנזים (G6PD) באופן שאינו מאפשר פירוק סוגי מזון, פולי פול, עד כדי סכנת מוות גם כן. מה שלא תמיד ידוע הוא שלעתים פולי הפול עשוי להיות מרכיב במזון טבעוני או אורגני, כגון תחליפי בשר, קמחיים מיוחדים וכיו"ב. היות ומחסור באינזים אינו נחשב לאלרגיה בהגדרה הפורמאלית – לרוב אין ציון של פולי פול ברשימות אזהרה של אלרגניים. 

המודעות לאלרגיות אלו בקרב הציבור הרחב עולה, ובכל זאת – מעת לעת אנו נחשפים לסיפור קשה של מוות טראגי או אירוע מסכן חיים ממש, בו אדם נחשף למזון שהוא אלרגי לו, בניגוד למצג שמוצג בפניו, בין על גבי מארז מזון, ובין על ידי מגישי מנות האוכל במסעדה. 

כך למשל צעירה יכולה להכנס למסעדה בשרית כשרה, עם תעודת כשרות בשרית, להזמין מנה מהתפריט, ועל אף שהיא מציינת במפורש את האלרגיה שלה, אלרגיה מסכנת חיים, לחלב , ועל אף שמאשרים בפניה שהמנה שהוזמנה וזו המוגשת לה אינה כוללת מרכיב חלבי – מתברר בדיעבד שהמנה כללה חלב.  מרגע זה מצבה של הצעירה הינו מירוץ נגד הזמן, באם תקבל טיפול מציל חיים מבעוד מועד, או אם לא יהיה ספק לקבל את הטיפול, ומפאת חוסר תשומת לב וזלזול – היא מסיימת את חייה. הסיפור של אושר אדרי: https://www.ynet.co.il/news/article/BJUETLH8O

בישראל אין כיום חובת סימון אלרגנים שקיימים, או עלולים להיות, במוצרים ארוזים או במסעדות. 

הכל, פרט לחובה לציין גלוטן, בתקנות עוד משנת 1996. 

ראוי לציון שהעניין הגיע כמעט לגיבוש תקנות מחייבות בשנים 2012- 2013, בעקבות מותה הטראגי של אפרת חן, שסבלה מאלרגיה לאגוזים ונפטרה לאחר שאכלה עוגת שוקולד בבית קפה. הסיפור של אפרת חן: https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4098445,00.html

הסימונים היחידים הקיימים הינם סימון של גלוטן, וכן סימון של כשרות (יצוין – תעודת כשרות אינה מבטיחה באופן מוחלט היעדר קיומם של שרידי חלבון חלבי).

התקנות הקיימות היום, מחייבות את היצרן לפרט את מוצרי היסוד הקיימים במוצר והכמות. 

אולם אין בכך די כדי להגן על כלל הציבור של סובלי מאלרגיות מסכנות חיים, ממוצרי מזון שונים.

עם זאת, יצרנים רבים נוהגים לסמן על גבי המוצר חומרים אלרגניים שהמוצר מכיל, או עלול להכיל. 

במסעדות אין בכלל הנחיות או נהלים כלשהם, ולרוב – לא תמצא בתפריטים סימון של חומרים אלרגניים במוצרים השונים. 

התקף אלרגיה בעקבות אכילת מזון מוגש במסעדה

בעלי אלרגיה המבקרים בבתי קפה או מסעדות, מודעים לסכנה, ונוהגים להקפיד הקפדה יתרה, ולהזהיר את המלצר, הטבח ואפילו מנהל או בעל המסעדה – אודות קיומה של האלרגיה, על מנת לוודא שאמנם הכנת המנה עבורם נעשית באופן שמבטיח שאין בו מרכיב שעלול לגרום להתקף אנפילקטי. 

אף על פי כן, לצערנו, ישנם מקרים רבים בהם בעלי המסעדות, אולמות האירועים ושירותי קייטרינג, לא מקפידים די הצורך. במצב דברים זה, חרף פניות חוזרות ונשנות של אותו אדם הסובל מאלרגיה לסכנה שקיימת עבורו, ועל אף הצהרות והבטחות של בעל המסעדה או מי מטעמו שאכן המוצר אינו מכיל מרכיב אלרגני זה או אחר – בדיעבד מתברר היפוכו של דבר!!

כך קרה למשל בעניינו של ת.ח. בת.א. 35036-11-17 (בבית משפט השלום בת"א) שביקר במסעדת "מקום בלב" ברעננה.

התקף אלרגיה בעקבות אכילת מזון ממוצר ארוז ומסומן שנרכש ברשתות שווק מזון

אם יש בינינו שחושבים שכאשר המזון שאוכלים הינו מרשתות שיווק, מזון שנמכר ארוז, עם סימון של מרכיבי המזון, ולעתים גם סימון של אלרגניים, אין חשש מאכילתו – לצערנו גם כאן, נתקלים לא פעם במחדלים. 

אני עצמי ייצגתי וייעצתי באירועים בהם נרכשו מנות מזון, כגון עוגה כשרה פרווה ארוזה, ברשת מזון כלל ארצית ידועה, וכאשר על גבי המוצר סומנו מרכיבים אלרגניים הקיימים במוצר, או עלולים להיות במוצר, אלא שלא כולם צוינו בסימון זה. כך, התברר בדיעבד כי המוצר כלל חלבון חלבי ובעקבות זאת וילד בן 9 סבל מהתקף אנאפילקטי.

מה אם כן ניתן לעשות

מספר עצות לבעלי אלרגיה –

1. ראשית, כמובן, חשוב להזהיר את מעניקי השירות (במסעדה) שאתם סובלים מארלגיה המסכנת חיים, ולהעמיד אותם על החשיבות הרבה הקיימת בנקיטת זהירות מירבית למנוע קיומו של מרכיבי מזון אלרגני מהמנה המוזמנת.

2. שנית, חשוב לשאת תמיד מזרק אפיפן, הכל כפוף למרשם והנחיית רופא מוסמך, כמובן.

3. בכל מקרה של התקף אלרגי לאחר אכילת מנה מסוימת, חשוב –להיעזר בחברים / משפחה המלווים את הנפגע, לתעד פרטים אודות ההזמנה, ואודות כך שאמנם הבהירו למעניקי השירות דבר קיומה של האלרגיה, ותיעוד אישור של אותם הגורמים שהעניקו את השירות המאשרי כי במקור אישרו בפני הלקוח שהמנה אינה מכילה מרכיב אלרגני ספציפי, ובהמשך הודאה או הכרה בכך שהמרכיב נמצא במזון.

חשוב מאוד!! – לקחת את מנת המזון הרלבנטית (או חלקה) לארוז בזהירות ולמסור למעבדה של לשכת בריאות מחוזית לבדיקת מרכיבי המנה. מעבדות אלו קיימות בלשכות בריאות מחוזיות בכל הארץ.

שירותי משרדי

לאחר הישגים בעבר בנושא זה, לרבות בת.א. 35036-11-17 בבית משפט השלום בתל אביב, יש לי את הניסיון וההכרה של הדין ושל התנהלותם של היצרנים ומעניקי השירות בענף המזון, ועל רקע ניסיוני זה, משרדי יכול להעניק שירותי, ליווי, הכוונה ו/או הנחיה בתחום זה, הכולל בין היתר –

1. ריכוז ואיסוף מידע וראיות אודות אירוע ההתקף עצמו, נסיבות של הטעיה בדבר מרכיבי המנה שגרמה להתקף, ותיעוד על מרכיבי המנה בפועל.

2. איתור הגורמים האחראים, לרבות פוליסות ביטוח חבות או אחריות שיכולות להיות המקור לגביית הפיצויים.

3. בחינה ובדיקת נזקים שגרמו ההתקף האנפילקטי, לרבות אפשרות של נזק לטווח ארוך (כגון נזק נפשי בגין מצוקה בעקבות חוויה של סכנת חיים ממש).

3. סיוע והפנייה להכנת חוות דעת רפואיות בדבר הנזקים הרפואיים שאירעו בקשר עם ההתקף האנפילקטי בעקבות אכילה מהמנה המדוברת.

5. הכנת תביעה משפטית הכוללת את כל העילות המשפטיות לפיצוי הנפגע בגין ההתקף האנפילפקטי שחווה, כנגד הגורמים האחראיים.

6. ניהול תביעה משפטית. זהו הליך מורכב שכולל שלבים מקדמיים, דיונים בבית המשפט, הערכות ותחשיבי נזקים, גיבוש הטיעון המשפטי, הכנת תצהירים וראיות להוכחת האחריות והנזקים, הכנת הלקוח עצמו ועדים מטעמו למסירת עדות, חקירת עדים מטעם ההגנה – אותם גורמים שנתבעו כאחראים לנסיבות ולהתקף שנגרם וחייבים בפיצוי, כולל חקירת מומחים.

7. ליווי בהליכי גישור, הידברות ומו"מ ופשרה.

8. הענקת הסברים בכל שלב ושלב, על מנת לאפשר ללקוח לקבל החלטות מושכלות שהוא עצמו שלם עמם.

בחשיפתי לקהילות של הסובלים מאלרגיות, כמו גם ממחסור באינזים G6PD, אני מודעת לחשיבות הרבה ביותר שקיימת במיצוי ההליכים, בכל מקרה ומקרה, כנגד כל הגורמים הרלבנטיים, על מנת שהנפגע עצמו יחוש עשיית צדק ופיצוי בגין הנזקים שנגרמו לו ומסכת הייסורים הארוכה והקשה שהוא עבר, ולצד זאת להבטיח שהנפגע עצמו יחוש שהיצרן או מעניק השירות בענף המזון מפיק לקחים ובעתיד ינקוט את כל הצעדים הנדרשים כדי שלא להיחשף לתביעה כספית נוספת והנזק הנלווה לו, ובכך ימנע מלסכן חייהם של בעלי אלרגיה בעתיד. בדרך זו נצעד כולנו עוד צעד קטן להבטחת שלומם ובריאותם של ציבור שלם הסובלים מאלרגיות בארץ.

פגישת ייעוץ ראשונה אינה כרוכה בתשלום. ליצירת קשר.
* אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי.

הישגים

מסעדה תפצה אורח אלרגי לחלב בעקבות התקף אנפילקטי מטעימת מנה במסעדה

גן האירועים "מקום בלב" ברעננה חויב בפיצוי בסך של 184,000 ₪ בגין רשלנות בהגשת מנות חלביות שהוצגו כ"פרווה" והעמדת קטין אלרגי בסכנת חיים

פיצויים למשפחה שנפגעה בתאונה

א.ע, יחד עם ילדיה ר.ב. ו- נ.ב., היו בדרכם לבקר את הורי האם בנתיבות. רכבה של האם התנגש חזיתית ברכב צד ג', שהגיע מהכיוון הנגדי. 

מאמרים

גן האירועים "מקום בלב" ברעננה חויב בפיצוי בסך של 184,000 ₪ בגין רשלנות בהגשת מנות חלביות שהוצגו כ"פרווה" והעמדת קטין אלרגי בסכנת חיים

בית המשפט פסק כי מסעדה ברעננה תפצה קטין, ת.ח., שסובל מאלרגיה לחלב, ועל אף שהוריו פנו מספר פעמים לוודא שמנה שהוצגה כ"פרווה" אינה כוללת מרכיבי חלב, משום האלרגיה של הילד

המשך לקרוא

תקיפות על ידי כלב

התקיפה יכולה להיות בדרך של נשיכה, אך לא רק כזו – יכולה להיות תקיפה רק מעצם קפיצה על אדם והפלתו או שריטות שיגרום הכלב על ידי כפות רגליו.

המשך לקרוא

אופניים חשמליים וקורקינט חשמלי סגוויי והוורבורד דברים שחשוב לדעת לפני שעולים ונוסעים

הפרת הוראות התעבורה בנוגע לתקינות קורקינט חשמלי בו נעשה שימוש, או לתנאים לנהיגה על הקורקינט – מהווה עבירה שבגינה קנס של 1,000 ש"ח, כשלצד זאת אין רישום של ניקוד, (צו התעבורה (עבירות קנס)

המשך לקרוא